Jakie rodzaje whisky są produkowane na świecie?

Whisky to trunek, który przyrządzany jest w różnych regionach świata. Każda z odmian posiada unikalny smak czy aromat. Gdzie whisky jest dziś produkowana i w jaki sposób? Zapraszamy do lektury.

Europa stolicą whisky

Historia tego trunku zaczyna się na Starym Kontynencie. Pierwsze wzmianki o „wodzie życia” pojawiają się już w VII wieku. Ich twórcami byli iryjscy mnisi, którzy polecali stosowanie napoju na bóle głowy czy inne dolegliwości. Z czasem whisky zaczęło zyskiwać na znaczeniu. Jej produkcja stała w centrum publicznej debaty. Do XVI wieku napój uznawany był za trunek elit. Jednak gdy rozpoczął się proces likwidacji klasztorów, jego produkcję przejęli zwykli Irlandczycy. Pędzony przez nich samogon nazywany był „poitin”. Do jego produkcji wykorzystywano nadmiar jęczmienia. Sytuacja uległa poprawia na przełomie XVIII i XIX wieku. Wówczas funkcjonowało w Irlandii ponad 1150 destylarni. Niestety, w kolejnym stuleciu ponownie doszło do kryzysu. Przyczyniła się do tego I wojna światowa, a także konflikty wewnętrzne. Dlatego w latach 60. XX wieku utrzymały się zaledwie dwie destylarnie. Obecnie produkcja whisky w Irlandii odzyskuje swą dawną pozycję. Irlandczycy odpowiadają także za rozprowadzenie trunku na terenie Szkocji. To właśnie te dwa ośrodki są najlepiej znane na całym świecie. Ich wyroby są bardzo podobne, choć każdy z tych krajów robi to nieco inaczej. Dla przykładu Szkoci suszą słód jęczmienny w dymie torfowym, co nadaje whisky unikalny smak i aromat.

Amerykańska whisky – co ją odróżnia od europejskiej?

Kolejnym regionem, w którym produkuje się whisky jest Ameryka. Trunek ten trafił tutaj dzięki europejskim imigrantom. Gdy trafili do Nowego Świata, musieli zmodyfikować recepturę, ze względu na panujące tam warunki naturalne. W ten sposób powstał nowy gatunek whisky – burbon. Głównym składnikiem zacieru jest kukurydza. Wielu producentów stosuje nawet 70% tego zboża w swoich mieszankach. Whisky jest leżakowane w nowych dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. To pozwala uzyskać wyjątkowy smak trunku z wyraźnie wyczuwalną nutą dębu.  Burbon produkuje się w stanie Kentucky. To tutaj powstaje aż 95% światowej produkcji tego trunku. Whisky te możesz znaleźć pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Poza burbonem, w sąsiedztwie Kentucky, powstaje Tennessee whisky. Ta odmiana amerykańskiego trunku charakteryzuje się tym, że jest przepuszczana przez warstwę węgla drzewnego wypalanego z cukrowego klonu. To decyduje o jej wyjątkowym aromacie i smaku. Jak widać, whisky z każdego regionu ma inny, niepowtarzalny smak. Możliwość zakupu przez internet pozwala porównać ze sobą określone marki i wybrać tę, która najlepiej odpowiada naszym preferencjom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here