makaron bez glutenu

Makaron bez glutenu znajdziemy w coraz większej ilości sklepów, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych. To doskonała informacja dla osób, które borykają się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Warto zaznaczyć, że skorzystać możemy z wielu różnych rodzajów makaronu. Nie trzeba więc ograniczać się do jednego z rozwiązań. Warto testować różne smaki.

Postaw na makarony z roślin strączkowych

Bardzo interesującym makaronem bez glutenu jest ten, który powstaje z warzyw strączkowych. Tego typu makarony znajdziemy już niemal w każdym większym supermarkecie. Najpopularniejsze są makarony z ciecierzycy, soczewicy czerwonej, a także z zielonego groszku. To, iż są one pozbawione glutenu nie jest jedyną ich zaletą. Warto bowiem zaznaczyć, że makarony z roślin strączkowych są bogate w cenne białko. Z tego też względu polecane są one również sportowcom orz osobom będącym na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Ponadto, makaron warzywny może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Gotuje się go najczęściej od 6 do 10 minut, w zależności od stopnia miękkości, który chcemy uzyskać. Warzywny makaron bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale komponuje się on zarówno z sosami mięsnymi, jak i warzywnymi. Można zaserwować go również z aromatycznym, bazyliowym pesto.

A może makaron ryżowy?

Jednym z najpopularniejszych makaronów bez glutenu nadal pozostaje ryżowy. Nie ma się temu co dziwić, gdyż znajdziemy go niemal w każdym supermarkecie. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem i możliwością wszechstronnego wykorzystania. Jest lekkostrawny, dlatego z powodzeniem mogą sięgać po niego osoby borykające się z różnego rodzaju problemami trawiennymi. Ponadto, w makaronie z ryżu nie brak jest cennych witamin i minerałów. Mowa tu przede wszystkim o witaminie E, zwanej również witaminą młodości. Przyczynia się ona do atrakcyjnego wyglądu włosów, skóry oraz paznokci. Ryżowy makaron bez glutenu idealnie nadaje się do dań azjatyckich. Wspaniale smakuje podany w aromatycznej zupie tajskiej z dodatkiem kurczaka oraz grzybów mung. Ponadto, makaron z ryżu z powodzeniem wykorzystać można w daniach na słodko. Świetnie smakuje podany z owocami oraz puszystym serkiem homogenizowanym. Dostępne są co do zasady dwa rodzaje makaronu ryżowego: biały oraz brązowy. Osoby będące na diecie odchudzającej powinny sięgać po makarony powstałe z mąki z brązowego ryżu. Posiadają one niższy indeks glikemiczny i charakteryzują się mniejszą zawartością węglowodanów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here