Sól himalajska

Różowa sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą forma soli występującą na ziemi. Wydobywana w wysokich partiach Himalajów krystaliczna odmiana jest także nazywana „królewską solą”. Dzięki drobnej strukturze bardzo łatwo się wchłania. Poza tym w posiada wszystkie niezbędne pierwiastki i mikroelementy. Co warte podkreślenia sól wydobywana z kopalni w Himalajach jest pochodzenia praoceanicznego. Przed miliony lat morska woda została wysuszona przez słonce i powstały ogromne złoża soli. Procesy geologiczne wyniosły tę sól na ogromne wysokości, a przez działanie wysokiego ciśnienia uzyskały krystaliczną strukturę. Różowa barwa jest uzależniona od koloru skał z których jest wydobywana. Im bardziej różowy odcień tym większa zawartość żelaza. Różowa sól jest nieskażona żadnymi metalami ciężkimi, jak na przykład sól morska. jest wydobywana z głębokości 400-600 metrów i nie jest wybielana, lecz tylko płukana. Może być przeznaczona do celów spożywczych, kosmetycznych, kąpieli odmładzających czy nawilżających czy zdrowotnych.

www.dbamofigure.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here