Nie jest łatwo być wegetarianinem czy weganami i jednocześnie uprawiać wyczerpujący organizm sport. Aktywność fizyczna wymaga naprawdę dużego wysiłku, dlatego też musimy się zdrowo odżywiać, aby nie nabawić się problemów z kondycją zdrowotną. Nie oznacza to jednak, że chcąc być fit, koniecznie musimy obżerać się mięsem.
Weganie jak najbardziej mogą nawet wyczerpująco biegać, ale w tym celu niezbędne jest przygotowanie sobie właściwej diety. O tym, jakie dania są polecane dowiesz się z poniższych fragmentów.
Jednym ze sławnych biegaczy, sportowców długodystansowych, który odznacza się determinacją, wytrzymałością, siłą fizyczną i pasją do biegania jest Scott Jurek będący jednocześnie od lat zapalonym weganinem.
My natomiast podkreślamy, że niekoniecznie profesjonalni trenujący wymagają właściwego skomponowania jadłospisu. Nie tylko ultramaratończycy tracą cenne składniki w trakcie biegania czy uprawiania innych aerobowych zwłaszcza dyscyplin sportowych. Każdy kto się wysila, powinien zatroszczyć się o stosowny program żywieniowy. Przykłady naprawdę smacznych dań, a do tego będących bombą witaminowo-mineralną przedstawimy w niniejszym artykule.
Tortilla z hummusem
Poniżej prezentowana receptura pozwala na stworzenie aż 8 porcji tortilli. Bierzemy trzy szklanki ciecierzycy –ugotowanej czy też z puszki, 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki sosu sojowego, pół ząbka czosnku i jedną czwartą szklankę soku z cytryny. Do tego 8 warstw tortillowych, trochę pieprzu – czarnego i cayenne, jedna mała łyżeczka mielonego kminku, sałata, papryka, pokrojone oliwki i pomidor.
Zaczynamy przygotowania dania od połączenia ciecierzycy oraz tahini, stosując do tego blender, który idealnie wymiesza oba ingredienty.
Następnie wlewamy sos sojowy i sok z cytryny, dodajemy kminek i czosnek. Wszystko nadal blendujemy. Jeżeli uzyskamy gładką, jednolitą masę, możemy przyprawiać pieprzami. Tak uda nam się stworzyć hummus, którym następnie smarujemy warstwy tortilli, a później dodajemy sałatę, pomidory oraz oliwki.
Wszystko zwijamy i na moment wstawiamy do lodówki. Jest to świetna alternatywa zarówno na kolację, jak i na wczesny obiad. Doskonała opcja dla biegaczy wegan, ponieważ dostarcza spore ilości białka. Z danych naukowych wynika, że w zaledwie 100 gramach ciecierzycy znajduje się aż 20 gram białka. To znakomita odskocznia, równie zdrowa i przy okazji lekka, od mięsa.
Pomidorowa soczewica
Na pomidorową soczewicę będziemy musieli zakupić pomidory, cebulę, 80 gram czerwonej soczewicy, marchewkę, czosnek i bazylię. Zaczynamy przygotowania od rozgrzania na patelni oleju, a następnie wrzucenie do niej soczewicy. Kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i ścieramy marchewkę.
Później całość smażymy, dodajemy w kostkę pokrojone pomidory i wszystko mieszamy na patelni. Na koniec dodajemy do smaku pieprz i sól. Tak gotujemy danie przez jakieś czterdzieści minut. Na koniec dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Dzięki takiemu gulaszowi biegacz wegan może dostarczyć organizmowi białko, ale też kwas foliowy oraz potas.