Jak zrobić budyń?

Smaczny i lubiany deser mleczny jakim jest budyń wiele osób kupuje gotowy w marketach. W plastikowych pojemniczkach w chłodniach z nabiałem stoją budynie o różnych smakach i z dodatkami owoców, czekolady, bakalii. Jednak w ich składzie obok tych smacznych dodatków jest mnóstwo konserwantów, które polepszają smak, zapach, konsystencję, ale trują. Jak zrobić budyń w domu – smaczny i zdrowy, z różnymi dodatkami?
Najszybciej zrobimy go wykorzystując gotowe mieszanki proszku budyniowego. Popularne budynie waniliowy, śmietankowy, czekoladowy czy hit ostatnich miesięcy budyń biszkoptowy są najczęściej sprzedawane w porcjach wymagających użycia pół litra mleka.
Do przygotowania budyni potrzebny jest również cukier. Zaczynamy od ugotowania mleka. Z pół litra odlewamy mniej niż pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z trzema łyżkami cukru. W szklance z zimnym mlekiem rozrabiamy proszek budyniowy z paczki. Trzeba zadbać o dokładne roztarcie wszystkich grudek. Roztwór proszku z mlekiem wlewa się do wrzącego mleka, miesza intensywnie do momentu ukazania się na powierzchni budyniu pękających powietrznych bąbli. Gotowy deser przelewa się do naczyń uprzednio przelanych zimną wodą. Można jeść budyń gorący lub zimny. Pysznym dodatkiem do deseru jest gęsty sok wiśniowy, malinowy lub konfitury.
Jeszcze smaczniejszy jest budyń ugotowany bez użycia gotowego proszku w paczce. To tego potrzeba mąki pszennej, ziemniaczanej i żółtek oraz mleka. Na pół litra mleka potrzebne są trzy żółtka, dwie płaskie łyżki mąki pszennej i łyżeczka mąki ziemniaczanej. Mleko trzeba zagotować z cukrem. Z żółtek, mąki obu rodzajów oraz kilku łyżek mleka zrobić jednorodną mieszaninę. Do mieszaniny można dodać esencję waniliową z prawdziwej wanilii lub cukier waniliowy. Po zawrzeniu mleka mieszaninę należy powoli wlewać na wrzątek i jednocześnie mieszać do momentu zgęstnienia i pojawianie się bąbelków na powierzchni. Aby nie dopuścić do ścięcia się żółtek ogień pod garnkiem nie może być silny. Budyń ugotowany z żółtkami ma piękny kolor i wyjątkowy smak.

www.diamondchand.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here