w jaki sposób przygotowywać posiłki do pracy?

Zaplanowanie posiłków, które mamy zamiar spożywać w ciągu dnia jest bardzo ważne. W ten sposób nie dość, że zaoszczędzimy czas, to jeszcze i pieniądze. Każdy z nas na pewno nie raz miał taką sytuację, że wybrał się do sklepu i kupił za dużo jedzenia, a po kilku dniach i tak się okazało, że nie ma z czego przygotować pełnych posiłków. Taki właśnie jest najczęstszy skutek braku organizacji i planu. Czas najwyższy z tym skończyć, ale jak?

Na początku sprawdź, co masz w lodówce i szafkach kuchennych

Przed udanem się na zakupy spożywcze, bardzo pomocna jest kontrola stanu lodówki i szafek kuchennych. Dzięki tej czynności upewnimy się co mamy, a czego potrzebujemy. Zakupy będą bardziej przemyślane, unikniemy marnowania żywności i zbędnego wydawania pieniędzy.

Poszukaj przepisów kulinarnych

Czasami resztki, które nam zostały w lodówce mogą stworzyć znakomite danie. Zdarza się również tak, że możemy szukać w internecie ciekawych przepisów na potrawy z produktów, które właśnie mamy pod ręką. Czasami się okazuje, że wystarczy dokupić jeden produkt, bo resztę już mamy. Nie dość, że nauczymy się gotować czegoś nowego, to jeszcze nie zmarnujemy żywności, którą traktowaliśmy jako bezużyteczną. W kuchni należy być kreatywnym i elastycznym, im dłużej myślimy tym więcej pomysłów staje przed naszymi oczami.

Planuj raz w tygodniu

Jeżeli chcemy każdego dnia, przez cały tydzień nie martwić się co zjemy, na początku musimy nauczyć się planowania. Jest to podstawowa umiejętność. Większość osób robi to po prostu na kartce papieru, ale jeżeli wolimy na komputerze lub telefonie, nic nie szkodzi na przeszkodzie. Wybór tak na dobrą sprawę jest uzależniony od naszych upodobań.

Najrozsądniejszym wyjściem jest planowanie 3 głównych posiłków dzienne, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Na tydzień wystarczające jest wymyślenie około 5 obiadów, często w tygodniu wyskoczy jakiś biznesowy lunch lub obiad z przyjacielem. Planując posiłki zwróćmy uwagę, żeby były one różnorodnie i składały się z różnych składników. Ilość planowanych posiłków jest kwestią indywidualną, niektóre osoby wolą mieć zaplanowany wyłącznie obiad, bo resztę posiłków tworzą spontanicznie, z tego co mają.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jak-planowac-posilki-na-caly-tydzien/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here